Efterskoleelever nægter at bruge deres smartphones igen

Det begyndte som en øvelse på Baunehøj Efterskole ved Jægerspris: Da efterskoleåret startede, afleverede eleverne deres telefoner, og efter efterårsferien skulle de så i fællesskab tage stilling til, om de ville have telefonerne tilbage. Og det ville flertallet ikke.
– Det at have fællesskaber og være social er en kæmpe del af det at gå på efterskole, og jeg oplever, at det at have telefoner godt kan gøre det sværere og nemmere at trække sig, siger Otto Julius Sneider, som er elev på Baunehøj Efterskole, til TV2.
I stedet for smartphones, hænger der fastnettelefoner rundt omkring på skolen, der kan benyttes til opkald.
alcatel fastnettelefon - som illustration
Hele historien her: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2023-11-17-efterskole-tog-mobilerne-fra-eleverne-nu-vil-eleverne-ikke-have-dem-tilbage

Dolly Parton: AI er skræmmende

Countrysangerinden Dolly Parton, som vi tidligere har skrevet rosende om her på siderne, er nu ude med en bredside mod kunstig intelligens: “Nobody wants to be duplicated. Everybody wants to feel the talent they have is theirs. I’m keeping my eye on AI” – ingen kan lide at blive kopieret, vores talenter er vores egne, siger hun til METRO.
“AI is a scary thing. I’m sure it’s a good thing for scientists or medical things. But when it comes to trying to duplicate a human being and every little thing they are, it don’t seem right to me. It’s too much. Even the people coming up with AI are scared by it. So I’m watching this carefully. I’m sure they’ll be able to do certain things with me and other artists. It’s one of the reasons why we’re having the big strikes here with the Actors’ Guild and Writers’ Guild”, fortsætter Dolly Parton, der henviser til de strejker som amerikanske manuskriptforfattere har kørt, blandt andet for at standse filmselskaber, der vil bruge AI til at skrive deres manuskripter.

Styrelsen er enig med Dolly Parton. Ingen har lyst til at blive kopieret.

Læs hele interviewet her: https://metro.co.uk/2023/11/16/dolly-parton-scared-ai-replicating-human-beings-19828648/

Digital sluknulogiforståelse på skoleskemaet

I Styrelsen har vi netop etableret et nyt nationalt Videnscenter for digital sluknulogiforståelse.

Centeret skal arbejde for etableringen og implementeringen af en helt ny faglighed i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne. Forhåbningen er, at der etableres et selvstændigt fag, som kan klæde eleverne på til at forholde sig kritisk og myndigt til en fremtid, hvor det at slukke digitale teknologier bliver en stadig mere efterspurgt kompetence.

”Ambitionen er, at alle børn og unge uanset, køn, postnummer eller social baggrund får viden om digital sluknulogiforståelse, så de konstruktivt og kritisk kan deltage som demokratiske borgere i et analogiseret samfund, hvor de fysiske fællesskaber blomstrer, og hvor folk ser hinanden i øjnene. Centeret vil udvikle en viden, som giver børn og unge mulighed for at medskabe de digitale sluknulogier, som skaber rammerne for vores analoge hverdag, og understøtter vores forpligtende fællesskaber og demokratiske samfund”, udtaler Analogiseringsdirektør i Region Aarhus, Niels Jakob Pasgaard.

Centeret er endnu ikke støttet af nogle fonde, men det forventes at bl.a. Villum Fonden, Novo Nordisk Fonden og Lundbeckfonden henvender sig til Styrelsen inden for den nærmeste fremtid med lovning om et tocifret millionbeløb.

”Det analoge element i vores liv forsvinder ikke. Det er kommet for at blive. Det gælder både os voksne og for vores børn. Derfor er det helt afgørende, at vi skaber mere viden om, hvordan alle børn kan få et sundt forhold til deres analoge liv. Jeg vil gerne, at alle børn og unge i deres skolegang får viden om de analoge fællesskabers konsekvenser for både dem selv og samfundet. Derfor er jeg rigtig glad for det nye videnscenter”, kunne man forestille sig at Mattias Tesfaye ville udtale om initiativet.

 

Sluknulogiforståelse

Nikolaj Brandt Blæsild og Peter Hougaard Madsen argumenterer for, at man skal lære at slukke for digital teknologi (at analogisere den, som vi ville sige).

Teknologiforståelse og digitalisering er nødvendig, men det skal være på menneskets præmisser og ikke på teknologiernes. Derfor skal første lektion være, at al teknologi kan slukkes.

Læs mere på skolemonitor.dk

Problemer med analog adgang til fitness

Luca mener han som deltidsanalogist bliver diskrimineret af sit fitness center. De har udfaset de gamle medlemskort, og nu skal man låse sig ind i centret via en app.

– Jeg er selvfølgelig irriteret, fordi det rammer mig, men jeg begyndte også at tænke over, at det er forkert på mange niveauer. At udelukke folk, der ikke har en smartphone, folk, der ikke vil have en smartphone med sig, eller ældre mennesker, der normalt ikke har smartphones. Så jeg ser det som en form for diskrimination, siger han.

Læs mere på Avisen Danmark. Tak til Birgitte for tippet!

 

 

 

Droppede smartphone: Min angst er væk

Sygeplejerske Marie Rønn, har droppet sin smartphone og har købt en dumb-phone. Det har gjort hende til en bedre version af sig selv, siger hun.

Hvis jeg skulle dø i morgen, ville jeg fortryde én ting: At jeg havde brugt så forbandet meget tid på at scrolle reels på Instagram og glo på Facebook.  Jeg gik i flere måneder og spekulerede på, hvordan jeg kunne slippe for min iPhone. Det virkede fuldstændigt umuligt’, skriver hun.

Men heldigvis lykkedes det for hende at skifte telefon og resultatet lod ikke vente på sig:

Før kæmpede jeg med mange ligegyldige spekulationer om dagligdagen og led af mild angst i perioder – som mange desværre gør. Min angst er fuldstændig væk, og dagligdagens gøremål anskues i et mere lyst og optimistisk perspektiv‘, skriver hun.

Vi siger tillykke til Marie.

Hele indlægget her: https://www.berlingske.dk/kommentatorer/marie-roenn-brugte-alt-for-meget-tid-paa-sin-telefon-men-fandt-en

Analog Betjening: Engelsk supermarked dropper scan selv

Kunder i den engelske supermarkedskæde Booths, kan fremover se frem til igen at få analog betjening i butikkerne. Efter at have forsøgt sig med Scan-Selv løsninger har ledelsen nemlig konstateret, at det virker dårligt og kunderne er utilfredse:

Vi tror på, at mennesker, der betjener kunder, giver en bedre kundeoplevelse, og derfor har vi taget beslutningen om at fjerne selv-scan i de fleste af vores butikker

Langsomt og upålideligt
BBC Radio Lancashire har talt med Booths administrerende direktør Nigel Murray og han uddyber:

Vores kunder har længe sagt, at de selvscanningsmaskiner, vi har i vores butikker, kan være langsomme, de kan være upålidelige, og de er jo åbenlyst upersonlige“.

Og så er der problemerne med løse varer:

Vi lagerfører en hel del løse ting – frugt og grønt og bageri – og så snart du går til en selvscanning med dem, skal du have en visuel verifikation på dem, og nogle kunder kender ikke forskel på f.eks. den ene og anden type æble. Og så er der alkohol-problemet: I det øjeblik, du putter alkohol i din kurv, skal nogen komme og tjekke, at du er gammel nok til at købe det“, siger han.

Styrelsen siger tillykke til kunderne i Booths, der fremover kommer til at møde andre mennesker og ikke skal stå alene i et supermarked, der kun er en computer..

Læs mere her: https://www.bbc.com/news/uk-england-lancashire-67373472