klippekort til salg på på Kirpu (foto: Marie Kæmpe)

Rejsekortstandere skal skiftes: Gigantisk potentiale for lyn-analogisering

klippekort til salg på på Kirpu (foto: Marie Kæmpe)

Her er et historisk klippekort til salg på på brugtmarkedet ‘Kirpu’ – kan vi ikke få det igen? (foto: Marie Kæmpe)

I 2026, kun 13 år efter de blev sat op, skal 19.000 rejsekort-standere pilles ned igen. De er nemlig slidt ned og i mellemtiden er der kommet en meget omdiskuteret app, der forventes at kunne overtage dele af billetteringen – ihvertfald for de, der har opdateret smartphone, hvilket styrelsen synes er endnu et massivt tilbageskridt på de skrå digitale brædder. Appen har i øvrigt kostet en halv milliard at udvikle.

Rejsekortet er også dødt
Der kommer altså nye standere, men rejsekortet som koncept er fortid. For udover den der app, så det meningen at  det er dit kreditkort, der skal bruges som rejsekort og det kræver så helt ny teknologi, der denne gang forventes at ville koste 125 millioner kroner bare for selve teknikken. Og så skal de enkelte trafikselskaber selv betale for at få de nye standere sat op. Det er med garanti ikke noget, der giver billigere billetter.
Analogiseringsstyrelsen foreslår derfor, at man tænker sig rigtig godt om denne gang, og ikke kaster gode penge efter dårlige.

Giv os klippekort
Klippekortet, det fysiske, som man kunne købe overalt til to eller flere zoner og som havde en landsdækkende infrastruktur, det fungerede upåklageligt gennem 36 år og det hele kostede 1/3 del af hvad rejsekortet har beløbet sig til. De allerførste rejsekortstandere blev taget i brug i 2011, og dermed når de en alder på 15 år men de nyeste rejsekortstandere er kun få år gamle, og skal altså pilles ned om lidt. Rent spild og dårlig planlægning.

Vi ved, at klippekortet virker. At det er meget billigere. Det skal ikke opgraderes. Alle kan finde ud af at bruge det, uanset om de har mobiletelefon eller kreditkort. Og det samler ikke data op, der fylder på servere og som kræver strøm og internet. Vi ser et enormt potentiale for analogisering her.
Det er bare at komme i gang. Klip!