Anders And blade og fold-ud mobiltelefoner

I disse dage virker det som om at mit liv kun drejer sig om coronapas, hvilket ikke kunne være længere fra virkeligheden. Der sker faktisk andre spændende ting, men det er svært at se igennem fingre med den løbetur nedad Mols Klitter som den danske regering har iværksat med det digitale coronapas.

For at opsummere, så ønsker regeringen at vi skal have et digital coronapas for at kunne åbne kulturinstitutioner op, fordi det tilsyneladende ikke kan gøres med de løsninger vi allerede har i samfundet. Her kan nævnes det internationale vaccinepas, som er anerkendt af WHO eller at man allerede i dag, får tilsendt testsvar i eboks.

Det er nu besluttet at det digital coronapas skal i lynudbud, således at vi alle kan være sikre på at skulle have endnu en app på vores telefoner som deler vores data med gud ved hvem, på trods af gentagne advarsler og som kommer til at koste os alle en formue…igen. Alt sammen kun brugbar i en tidshorisont frem til vi alle er vaccineret (pr dags dato, medio august), hvorefter at denne app ingen værdi skaber for staten, borgerne, men dog helt sikkert for udviklerne.

Her hos Analogiseringsstyrelsen, har vi kørt data igennem vores meget avancerede machine learning algoritme, også kendt som ”vores sunde fornuft”, og vi kan med 95% sikkerhed forudse at det digitale coronapas kommer til at blive meget dyrt for staten og at der samtidig vil ske en overskridelse af budgettet. Vi har desværre ikke kunne finde features til at medtage beregninger om ”lynudbud”, men med henblik på de to nævnte virksomheders historik, så føler vi os på ret sikker grund, når vi forudser at det ikke har en positiv effekt på resultatet.

Derfor vil vi i stedet tilbyde staten en gennemtænkt, etisk forsvarlig og analog løsning, som kan bruges af alle og ikke bare de mennesker der har råd, lyst og mulighed for at købe den nyeste iPhone.

Vi tilbyder således:

  • Optryk af vaccinebøger samt design af stempler til sundhedsmyndighederne og de praktiserende læger
  • Udarbejdelse af et regelsæt og en etik for anvendelse af data opnået under COVID-19
  • Fold-selv mobiltelefoner i pap, med indstikshul til vaccinebog, således at man ikke føler sig udenfor hvis andre har en digital version
  • Ugens Anders And-blad til at få tiden til at gå i køen til din favoritfestival, fordi flere smartphones er løbet tør for strøm

Denne løsning krænker ingens rettigheder og vil sikre at data ikke kan hackes fra den anden side af jorden. Samtidigt vurderer vi at det vil kunne klares til en brøkdel af prisen, da en kravspec er meget nem at lave og forstå, sammenlignet med konkurrenterne. Den ekskluderer heller ikke de mennesker, der ikke kan eller vil have den nyeste, moderne smartphone.

Schweiz siger nej til digitalisering med overvældende flertal


Schweiz har efter en folkeafstemning afvist at indføre elektronisk ID, E-ID, det vi herhjemme kender som nemID og E-boks. Hele 64 procent sagde nej. “Borgerne stoler ikke på de private firmaer der står bag,” udtalte politilogen Urs Bieri fra GfS Bern research institute til radiostationen SRF. Lovforslaget har været fire år undervejs og politikerne er ikke så glade for resultatet som vi, hos analogiseringsstyrelsen:
Justitsminister Karin Keller-Sutter anerkendte hvad hun kalder “en slags utilpashed” blandt vælgerne og opfordrer parlamentet til at arbejde på en ny løsning.
‘Vi må og skal have en løsning, om vi så skal stemme om det flere gange, sagde hun ved en pressekonference, ‘det er helt centralt for Schweiz, at indhente de andre lande, når det handler om digitalisering’. Lukas Golder, fra GfS Bern research institut, mener det er bekymringer over privatliv og potentielt datamisbrug, der har gjort udslaget.

I Danmark har vi ikke haft folkeafstemning om nogen dele af digitaliseringen. Således blev nemID indført i 2012 og det har siden dengang været obligatorisk at anvende digitale løsninger. Den vedtagelse har som bekendt haft en række konsekvenser i Danmark, blandt andet Post Danmarks fald og at borgerne bruger mere og mere tid på digital selvbetjening.

LÆS MERE HER: https://www.swissinfo.ch/eng/digital-identity-scheme-faces-scepticism-around-data-privacy/46399636

Vacciner før Apps

Kilde: https://www.vorderstrasse.de/fotos/details/covid19impfung/12848/-/
Licens: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/de/

 

Da jeg skrev om problemet med en vaccineapp, havde jeg ikke forestillet mig at det skulle blive en føljeton, men jeg skal love for at der sker ting udenfor min lille lejlighedsboble.

For at starte hvor jeg sluttede sidst, hvis argumentet er at det skal være nemt for kulturinstitutioner at lukke folk ind, så bør man bruge mit forslag om at opstille en fotoboks. Dermed sikrer man sig mod databrud og GDPR bøder – noget alle virksomheder bør være glade for.

Samtidig har det Dataetiske Råd fremsat 5 pejlemærker “til udvikling af digitalt coronapas”. Som sådan er der intet galt med deres 5 råd, da de tager hånd om konkrete problemstilinger som virksomheder generelt har meget svært ved at styre. Men de tager dog ikke fat om roden af problemet: nemlig om det overhovedet er nødvendigt at udvikle et nyt digitalt coronapas – specielt når man allerede får et brev i eboks i dag. Hvis man spørger Thomas Birk Kristiansen, en praktiserende læge, så er svaret nej og mange dataloger og IT kyndige har udtryk de samme holdninger.

Derfor må det være centralt at spørge sig selv hvordan det Dataetiske Råd kan komme frem til den betragtning? Går man deres medlemsliste igennem, så brillerer de danske universiteters datalogiafdelinger ved deres fravær. Det er ikke for at sige noget skidt om de nuværende medlemmer, men der findes mange kloge forskere på DAIMI, DIKU og ITU, som ville kunne sætte denne app i et fagligt perspektiv.

Som mangeårig forsker indenfor IT og teknologi, har jeg lært at det ikke altid er den mest avanceret løsning der er den bedste, og man behøver ikke kigge længere end til Texas, i disse dage, for at se hvor sårbar vores infrastruktur kan være når omstændighederne skifter. Derfor anbefaler vi at man kigger mod et teknologi der har eksisteret i mange år; nemlig det papirbaseret gule vaccinepas, som mange af os kender fra rejser i udlandet. Det er anerkendt af FN, det virker selv når en server går ned og det kan ikke hackes fra Nordkorea. Dog har denne teknologi det problem, at det måske ikke er så nemt at opdatere løbende, men der har Lene Rachel Andersen beskrevet et fremragende system på Facebook, som løbende kan opdateres, men man må forvente at koste noget mindre end de 600 millioner til en app, som Rokokoposten har gravet frem. Det virker som et rigtigt kompromis for dem der principielt vil bruge software og dem der ønsker at bruge en simpel og gennemprøvet teknologi, som ikke er afhængig af at man har strøm på iPhonen en hel dag – som man nemt kan glemme at tjekke, når man har travlt med at høre højt musik og drikke fadøl.