Vacciner før Apps
Kilde: https://www.vorderstrasse.de/fotos/details/covid19impfung/12848/-/
Licens: https://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/de/
Da jeg skrev om problemet med en vaccineapp, havde jeg ikke forestillet mig at det skulle blive en føljeton, men jeg skal love for at der sker ting udenfor min lille lejlighedsboble.
For at starte hvor jeg sluttede sidst, hvis argumentet er at det skal være nemt for kulturinstitutioner at lukke folk ind, så bør man bruge mit forslag om at opstille en fotoboks. Dermed sikrer man sig mod databrud og GDPR bøder – noget alle virksomheder bør være glade for.
Samtidig har det Dataetiske Råd fremsat 5 pejlemærker “til udvikling af digitalt coronapas”. Som sådan er der intet galt med deres 5 råd, da de tager hånd om konkrete problemstilinger som virksomheder generelt har meget svært ved at styre. Men de tager dog ikke fat om roden af problemet: nemlig om det overhovedet er nødvendigt at udvikle et nyt digitalt coronapas – specielt når man allerede får et brev i eboks i dag. Hvis man spørger Thomas Birk Kristiansen, en praktiserende læge, så er svaret nej og mange dataloger og IT kyndige har udtryk de samme holdninger.
Derfor må det være centralt at spørge sig selv hvordan det Dataetiske Råd kan komme frem til den betragtning? Går man deres medlemsliste igennem, så brillerer de danske universiteters datalogiafdelinger ved deres fravær. Det er ikke for at sige noget skidt om de nuværende medlemmer, men der findes mange kloge forskere på DAIMI, DIKU og ITU, som ville kunne sætte denne app i et fagligt perspektiv.
Som mangeårig forsker indenfor IT og teknologi, har jeg lært at det ikke altid er den mest avanceret løsning der er den bedste, og man behøver ikke kigge længere end til Texas, i disse dage, for at se hvor sårbar vores infrastruktur kan være når omstændighederne skifter. Derfor anbefaler vi at man kigger mod et teknologi der har eksisteret i mange år; nemlig det papirbaseret gule vaccinepas, som mange af os kender fra rejser i udlandet. Det er anerkendt af FN, det virker selv når en server går ned og det kan ikke hackes fra Nordkorea. Dog har denne teknologi det problem, at det måske ikke er så nemt at opdatere løbende, men der har Lene Rachel Andersen beskrevet et fremragende system på Facebook, som løbende kan opdateres, men man må forvente at koste noget mindre end de 600 millioner til en app, som Rokokoposten har gravet frem. Det virker som et rigtigt kompromis for dem der principielt vil bruge software og dem der ønsker at bruge en simpel og gennemprøvet teknologi, som ikke er afhængig af at man har strøm på iPhonen en hel dag – som man nemt kan glemme at tjekke, når man har travlt med at høre højt musik og drikke fadøl.