Ulko-Tammio hævder at være verdens første telefonfrie turistø.
“Vi vil opfordre feriegæster til at slukke deres smarte enheder og stoppe op og virkelig nyde øerne.”
– udtaler Mats Selin fra “Visit Kotka-Hamina”. På DR skriver man at “Det er ganske frivilligt, om man vil være en del af den telefonfri zone på øen, som i øvrigt har et funktionelt mobilnetværk“. Det er en lidt billig omgang.
https://analogist.dk/wp-content/uploads/2023/06/Skaermbillede-2023-06-22-kl.-16.03.33.png10681208Jourhavende redaktørhttps://analogist.dk/wp-content/uploads/2018/08/logo_humanist.pngJourhavende redaktør2023-06-22 14:04:022023-06-22 14:09:35Turistanalogisering i Finland
Fagbladet JOURNALISTEN hylder papiravisen i en artikel, der også fremhæver det vigtige i at læse fra papir:
‘I 2022 viste en undersøgelse lavet af forskere fra en række forskellige internationale universiteter, at læsere bliver forstyrret hvert fjerde minut, når de læser digitalt.
Samtidig har en række undersøgelser vist, at papirlæsning understøtter hukommelsen og gør det lettere for læsere at optage den formidling, der er printet.’
PAPIRAVIS ER FREMTIDEN
Artiklens forfatter har også talt med Kjartan Arngrim, forsanger i bandet Folkeklubben:
‘Kjartan Arngrim mener, mediehusene bør omprioritere. Han så gerne, at de satte alle kræfter ind på at lave gennemarbejdede papiraviser og magasiner, hvor der spilles med formidlings-musklerne – både visuelt og skriftligt – og i stedet lavede webaviser og digitale nyheder med venstre hånd.
”For vi læser det alligevel med venstre hånd. At læse en avis på nettet er lige så utilfredsstillende som at kysse med sin kvinde på en emoji på sms,” siger han.
https://analogist.dk/wp-content/uploads/2023/06/Skaermbillede-2023-06-21-kl.-11.55.04.png7601518Anders Kjærulffhttps://analogist.dk/wp-content/uploads/2018/08/logo_humanist.pngAnders Kjærulff2023-06-21 09:57:172023-06-21 09:59:30‘At læse avis på nettet er lige så utilfredsstillende som at kysse med sin kvinde på en emoji på sms’
77 procent af midaldrende amerikanere (35-54 år) siger, at de ønsker at vende tilbage til en tid, før samfundet blev “tilsluttet”, dvs. en tid, før der var udbredt brug af internet og mobiltelefoner.Ifølge en Harris-afstemning var 63 % af de yngre mennesker (18-34 år) også ivrige efter at vende tilbage til en afkoblet verden, på trods af at det er en verden, de aldrig har haft mulighed for at bebo.
https://analogist.dk/wp-content/uploads/2023/06/Skaermbillede-2023-06-17-kl.-18.28.22.png5621826Jesper Balslevhttps://analogist.dk/wp-content/uploads/2018/08/logo_humanist.pngJesper Balslev2023-06-17 16:28:482023-06-17 16:31:28Flertal af amerikanere er analogister
Kunstner og sanger Dolly Parton er en kvinde med mange interesser. I 1995 bestemte hun sig til at sørge for, at USAs børn fik noget at læse i.
En fysisk bog, vel at mærke. P.t har hendes ‘fantasibibliotek’ delt over 200 millioner bøger ud til 2,5 millioner amerikanske børn.Tilmeldte børn får en ny bog hver måned fra de er 1 år til de er fem.
DRØMME OG BØGER
– Da jeg voksede op i Tennessee, vidste jeg at mine drømme ville blive til virkelighed. Og jeg ved, der er børn i vores samfund, der har deres egne drømme, de vil være læger eller opfindere eller ministre. Hvem ved, måske er der også en lille pige, der vil være forfatter eller sanger. Frøet, der sår disse drømme, findes ofte i bøger, og de frø du sår i dit lokale område, kan vokse over hele verden, siger Dolly Parton.
Der er for tiden ‘fantasibiblioteker’ i Canada, USA, Australien, Irland og England – det er endnu ikke kommet til Danmark, men som svarene lyder fra folkeskoler, der presset til at genindføre analoge bøger, så kan der nok blive brug for hjælp fra Dolly-Wood.
NEDPRIORITERET I Danmark har vi gennem mange år kun prioriteret det digitale. Bøgerne er forsvundet fra skolebiblioteker, der i stedet er fyldt op med computere og smartboards.
‘…mange af de steder i landet, hvor der stadig er fysiske skolebiblioteker – pædagogiske læringscentre om man vil – er de så nedprioriterende, at det er mere held end forstand, at eleverne får lyst til at læse en fysisk bog’, skriver f.eks. Klaus Frederik Svensson, Formand, Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentre (KFPLC), en artikel i Altinget.
Analogiseringsstyrelsen hylder Dolly Parton.
Og håber, Danmark også kommer med i klubben, så det at læse en fysisk bog, ikke længere bare er fantasi.
Som Dolly Parton siger det:
– Tænk hvis alle børn kan vokse op i en verden fyldt med bøger. Det første skridt er altid det sværeste – men du ved aldrig hvad der sker, med mindre du prøver!
https://analogist.dk/wp-content/uploads/2023/06/Skaermbillede-2023-06-12-kl.-09.22.40.png12462304Anders Kjærulffhttps://analogist.dk/wp-content/uploads/2018/08/logo_humanist.pngAnders Kjærulff2023-06-12 18:25:432023-06-12 18:59:08Dolly Parton vil lære verden at læse analoge bøger
SFs Jakob Mark ønsker en meget gennemgribende analogisering af den danske folkeskole, siger han til DR.
– Vi ser en generation af børn og unge, der bruger alt for meget tid på skærme. De er blevet dårligere til at læse, og de fysiske lærematerialer er forsvundet, fordi pengene er væk. Det er en skidt udvikling, og det skal vi have vendt, siger Jacob Mark.
Dansk Lærerforeningsformand bakker op – men efterlyser flere penge.
– Rammerne for undervisningen skal vi have kigget på. Det kræver, at vi investerer i skolen, for kommunerne har sparet penge ved alene at indkøbe en teknologiplatform, som man så baserer al sin undervisning på. Det er det, man stiller til rådighed for lærerne – og kun det. Det holder ikke, siger Gordon Ørskov Madsen.
Her fra styrelsen vil vi anbefale, at kommunerne kigger lidt nærmere på, om de egentlig har sparet penge ved at indkøbe teknologiplatforme – eller man blot har flyttet midler fra bøger til software og skærme. Det er et kompliceret regnestykke, men nogen bør vel få det lavet?
BREAKING: MEDIEFORSKER SAVNER EVIDENS
Som altid er der ingen roser uden torne og debatten omkring skoler kan åbenbart ikke tages uden at høre medieforskere, en faggruppe, der holder krampagtigt fast i skærmene som et stykke magisk, ja, helligt uundgåelighed, man skal omgås med så megen forsigtighed, at man ender med at sige ting, man ikke forstår, i dette tilfælde ordet ‘besnærende’.
Thomas Enemark Lundtofte mener således, på linie med sit fag, der står stort set alene på dette synspunkt, at der ikke er ‘evidens’ for, at papir er bedre end skærm(og jo det er der!), og ønsker mere forskning, sikkert fra medieforskere, gerne fra Institut for Medier, Design, Læring og Erkendelse ved Syddansk Universitet.
– Jeg synes, det virker besnærende at sige, at de absolut skal bruge papirbøger eller digitale læremidler. Det ville jeg lade være op til lærerne, siger han, og mens styrelsen ikke lader sig besnære af den slags snak, så kan vi med et rent hjerte ønske SF held og lykke med den analogisering, der anbefales af bla. læger, psykologer, lærere og pædagoger.
https://analogist.dk/wp-content/uploads/2023/06/331650972_901994631116455_6279746740715977373_n.jpg6681000Anders Kjærulffhttps://analogist.dk/wp-content/uploads/2018/08/logo_humanist.pngAnders Kjærulff2023-06-08 09:50:012023-06-08 20:26:44SKOLER SKAL ANALOGISERES: Bøger og skrivehæfter på vej tilbage
Stine Liv Johansen og Thomas Enemark Lundtofte er blevet bekymrede som følge af den seneste tids debat om børns og unges skærmbrug. I den anledning præsenterede de den 1. juni 2023 et forsvarsskrift for dén totale omfavnelse af børnenes brug af skærme, som vel har været deres væsentligste bidrag til skærmdebatten hidtil.
Nu er man fra politisk side ved at få øjnene op for, at man kan anskue brugen af skærme og sociale medier på andre måder, end hvad tech-lobbyen og dens allierede blandt højt placerede medieforskere hidtil har foreslået: Måske er børns og unges overdrevne brug af sociale medier ikke blot udtryk for at ”legen er flyttet online”. Måske betyder det noget, og ikke kun noget godt, at næsten halvdelen af de unge dagligt bruger mere end 4 timer af deres sparsomme fritid på skærmene. Måske går det ud over skolens og fritidspædagogikkens forpligtende, dannende fællesskaber, når halvdelen af børnene skærmer sig fra dem, hver gang noget opleves som kedeligt eller svært.
Måske skyldes de to medieforskeres bekymringer i virkeligheden, at der er ved at snige sig nogle flere nuancer ind i debatten om vores skærmforbrug, så deres fortælling om, at man overhovedet ikke bør bekymre sig, ikke længere står helt uimodsagt? Tænk; pædagoger, forældre og politikere har også en mening om, hvad det gode børneliv er – og endda en idé om, at det ikke kun foregår på såkaldt “sociale” medier på skærmene, men også ude i det virkelige, levede liv?
Johansen og Lundtofte anklager med den ene hånd politikerne for at forlade sig på “selektiv viden”, mens de med den anden hånd afviser enhver undersøgelse, der så meget som antyder en forbindelse mellem overdreven skærmbrug og mistrivsel. Man skal ikke lytte til professor Anna Lembke, der er en af verdens førende afhængighedsforskere, når hun advarer om de sociale mediers afhængighedsskabende mekanismer. Man skal ikke lytte til WHO, der anbefaler grænser for små børns tid med skærme. Man skal ikke lytte til US Surgeon General, der netop har udsendt en rapport med anbefalinger om at begrænse børns og unges tid med skærmene.
Til gengæld skal man stole nærmest blindt på den forskning, der bekræfter de standpunkter, man allerede på forhånd har etableret: Der er ikke entydig evidens for, at børns og unges skærmbrug er problematisk. Det fravær af evidens bruger man til at konkludere, at der ikke er noget problem, selvom det for de fleste forældre og for mange skoler og fritidstilbud, er svært at overse problemerne med den overdrevne skærmbrug. Her kan man da for alvor tale om forlade sig på ”selektiv viden”, og man må undre sig over, hvorfor der ikke gælder en form for forsigtighedsprincip på dette område: Hvis vi ikke er sikre på, at børns nærmest ubegrænsede brug af skærme er uskadeligt for dem – kan vi så tillade at børnene bruger dem i så stort omfang, som det er tilfældet?
Vi kan, efter vores mening, ikke blive ved med at træde rundt i den samme fortælling om, at enhver bekymring og enhver opfordring til forsigtighed ift. børns brug af skærme, er udtryk for moralsk mediepanik – et udtryk medieforskere ofte bruger, når nogen kritiserer børns overdrevne brug af skærme. Vi kan ikke blive ved med at acceptere, at enhver pædagogs og forælders insisteren på, at børnenes tid med skærmene må reduceres, så de også kan være i verden på andre måder end gennem skærmen, kaldes ud som et overgreb på børnene og de unge.
Pædagogik handler om, at de voksne tager ansvar for den opvoksende generation. Det betyder blandt andet, at de voksne må gøre sig forestillinger om, hvad det gode børne- og ungdomsliv er, så de kan sætte rammerne for det. Samtalen om dét, har vi forsømt ift. skærmenes rolle i børns og unges liv.
Det er på tide, at vi begynder på den samtale, og det er af allerstørste vigtighed, at vi ikke kun lytter til tech-lobbyen og de mere eller mindre lukkede fagfelter, der har en særlig interesse i børns liv på skærmen. Vi må også lytte til forældre, lærere, pædagoger, forskere (inden for mange forskellige fagfelter) og politikere: Verden er større end skærmen. Lad os prøve at hjælpe hinanden, og ikke mindst børnene, med at løfte blikket og få øje på det.
Kunne du lide, hvad du læste? Så få indlægget trykt på en t-shirt. På den måde kan du give vores arbejde et like i den fysiske verden. Vi kalder konceptet “Opinionsmode”.
https://analogist.dk/wp-content/uploads/2023/06/Skaermbillede-2023-06-02-kl.-22.04.26.png10821088Niels Jakob Pasgaard, lektor, Jesper Balslev, Ph.d, Anders Kjærulff, journalisthttps://analogist.dk/wp-content/uploads/2018/08/logo_humanist.pngNiels Jakob Pasgaard, lektor, Jesper Balslev, Ph.d, Anders Kjærulff, journalist2023-06-02 20:11:282023-06-03 06:38:13Skærmene og det gode børneliv
Det skortede ikke på fantasi i 80erne, hvor Audio-Technica lancerede en kombination af to ting, der tegnede tiden: LP-plader og…burgere.
Resultatet var The Sound Burger, et underligt monstrum af en pladespiller, som nu er blevet gen-produceret i anledning af dens 60 års jubilæum – nu, balancerende på kanten af det analoge spektrum – med indbygget bluetooth, så der ikke er brug for ledninger til hovedtelefoner – der er dog stadig et stik.
Herfra styrelsen synes vi Sound Burger sjov og pæn, men hvis du alligevel skal bruge penge på en pladespiller, så køb dig en rigtig een af slagsen – f.eks Audio-Technichas egen fuldt analoge AT-LP7.
We may request cookies to be set on your device. We use cookies to let us know when you visit our websites, how you interact with us, to enrich your user experience, and to customize your relationship with our website.
Click on the different category headings to find out more. You can also change some of your preferences. Note that blocking some types of cookies may impact your experience on our websites and the services we are able to offer.
Essential Website Cookies
These cookies are strictly necessary to provide you with services available through our website and to use some of its features.
Because these cookies are strictly necessary to deliver the website, you cannot refuse them without impacting how our site functions. You can block or delete them by changing your browser settings and force blocking all cookies on this website.
Google Analytics Cookies
These cookies collect information that is used either in aggregate form to help us understand how our website is being used or how effective our marketing campaigns are, or to help us customize our website and application for you in order to enhance your experience.
If you do not want that we track your visist to our site you can disable tracking in your browser here:
Other external services
We also use different external services like Google Webfonts, Google Maps and external Video providers. Since these providers may collect personal data like your IP address we allow you to block them here. Please be aware that this might heavily reduce the functionality and appearance of our site. Changes will take effect once you reload the page.
Google Webfont Settings:
Google Map Settings:
Vimeo and Youtube video embeds:
Privacy Policy
You can read about our cookies and privacy settings in detail on our Privacy Policy Page.