Vellykket analogisering i Herning: Mere tid til hinanden

I Herning kommunes dagtilbud til handicappede, har man valgt den kloge, analoge vej: De slukker for halvdelen af computerne og den anden halvdel har de gemt væk.

‘Herning Kommune vil stadig skulle lave mål for de handikappede. Men holdningen er, at man måske selv har skabt det system, man nu river ned. Og ifølge kommunen vil man undersøge, om man kan dokumentere både mere analogt og i fællesskab med borgerne.

– I fremtiden kan det være, at vi skal tegne borgerens mål. Eller måske bygge det i legoklodser. Så hvor vi før sad og arbejdede med målene på vores computere, så skal vi nu arbejde med dem sammen med borgerne, fortæller leder Hanne Munk.’
‘Camilla Lund Nielsen glæder sig til, at hun som bruger af dagtilbuddet kommer til at mærke ændringen.
– Jeg tror, at vi får meget mere samvær, og at vi får det meget mere sjovt, når personalet ikke skal sidde så meget bag skærmen, siger hun.’

Læs mere hos TV-Midtvest: https://www.tvmidtvest.dk/herning/herning-kommune-slukker-computeren-til-gavn-for-de-handikappede

Analog guide

Vi fik i morges en mail fra en læser:

Kunne det ikke være jer der hjalp os andre med en guide til konkrete løsninger på problemer som netbank, mobile pay, kamera og logins derfastholder os i det digitale liv med telefoner ved hånden hele tiden? Jeg er sammen med kolleger ved at lægge an til at gå “dumbphone” i en periode, men der er løsninger der skal findes først.

Det er en oplagt ide. For der findes faktisk en række brugbare tips til at bevæge sig ind på det analoge spektrum (som er en sti der begynder ved mindre digitalisering). Der findes gode og dårlige dumbphones fx. Der findes vejledninger til rettigheder for kontakt med forvaltningen. Men der også en fare for at vi begynder at skrive i øst og i vest, uden at vide hvad de vigtigste behov er. Derfor vil vi gerne opfordre skribenten fra i morges, og alle andre der læser dette, til at komme med forslag til de mest nødvendige guides. Brug mailformularen nederst på denne side.

Indtil da: en guide til de bedste dumbphones i 2023 (se om ikke du kan finde en brugt på den blå avis). Jeg anbefaler at man køber en Nokia 8110! Eller læs: Guiden til udmeldelsen af det digitale danmark.


Opdatering

I sidste uge skrev Jesper:

I jeres telegram fra 31. marts beder I læserne om guides til analoge alternativer til smartphonens funktioner. Jeg er ikke helt sikker på, om I mener links til guides på nettet eller læsernes egne tips, men her kommer altså mine egne tips:

Netbank: Kan klares hjemmefra på en computer.

Kamera: Man kan få både analoge og digitale kameraer, der ikke er indbygget i telefoner, men man behøver ikke tage fotografier af alting. Nogle ting kan man gemme i sin erindring som et minde.

Mobile pay: Kan gnidningsfrit erstattes med sedler og mønter. Det nemt og hurtigt og fungerer altid.

Kort og GPS: Man kan bruge et fysisk kort. Krak udgiver desværre ikke trykte kort længere, men med lidt tålmodighed kan man finde et forholdvis nyt eksemplar i et antikvariat. Ellers ligger der kort på Kraks hjemmeside. Det er så ikke analogt, men man kan orientere sig på kortet, inden man tager af sted, og memorere ruten eller skrive det relevante kort ud. Man kan også spørge en forbipasserende om vej – folk bliver typisk overraskede og tror først, at man vil have penge af dem, men når de forstår, at man bare vil spørge om vej, er de som regel hjælpsomme, og det er hyggeligt at interagere lidt med lokalmiljøet.

Musik: I stedet for at høre musik via sin telefon, kan man gå og synge selv. Det plejer jeg at gøre, og det føles enormt godt. Engang var der en kondiløber, der stoppede og sagde til mig: “Jeg elsker, når du går og synger”. Ellers kan man også få bittesmå mp3-afspillere. De er selvfølgelig digitale, men de fungerer uafhængigt af internet.

Bogklub #3 – Ways of Being af James Bridle

Om “Ways of Being” af James Bridle

Brian Eno citat om James Bridle:

“Bridle’s writing weaves cultural threads that aren’t usually seen together, and the resulting tapestry is iridescently original, deeply disorientating and yet somehow radically hopeful. The only futures that are viable will probably feel like that. This is a pretty amazing book, worth reading and rereading.”

Læs også artikel af James Bridle om AI her.

Digitale Biografer graver deres egen grav?

I 2009 begyndte biografer verden over, at skifte til digitale projektorer. Som med meget andet digitalisering, var det også for at spare personale og de første der røg var operatørerne. Men de digitale projekterer kræver faktisk også fagligt personale, det har man bare glemt. Blandt andet skal pærene i projektorerne skiftes jævnligt, og det er svært og derfor lader biograferne dem bare sidde til de brænder helt ud, hvilket giver dårlig opløsning, dårligere end på dit tv, derhjemme. Det skriver Vulture om.

FRA FÆLLES TIL ALENE
Meget tyder da også på, at flere af os vælger hjemmebiografen, ikke mindst de instruktører, der laver filmene, der ofte screener deres værker i gigantiske hjemmebiografer og glemmer, at situationen er anderledes for publikum. På grund af manglende fagligt personale, operatører, opstår der vanvittige fejl i biograferne: Snavs på linserne og manglende udskiftning af 3d objektiver, når man viser film i 2d er en af konsekvenserne. Men den værste er naturligvis hvis det ender med, at vi dropper den fælles oplevelse i biograferne og alle sammen ender foran TV-skærmen derhjemme.

‘But the picture problems predated COVID-19. Many can be traced to 2009, when theaters swapped their film projectors for digital ones, made primarily by Sony, to show the original Avatar. Studios were excited about the switch because it meant they could save money by distributing movies over the internet instead of mailing around heavy film prints. Theater owners were excited because digital projectors could be programmed to run on their own without human projectionists to start them up and switch reels.
Those projectionists, though, were highly skilled engineers and troubleshooters. Now that multiplexes use automated projection, problems fall to house managers, who, in this age of austerity, may be the same overworked employees ripping tickets and selling popcorn. If an error is serious or demands more than a wiped lens or system reboot, it might have to wait a couple weeks for a visit from a technician — or even longer if nobody complains.’
Læs hele historien her: https://www.vulture.com/2023/03/movie-theater-projector-amc-regal.html

20 (delvist) analoge berømtheder

I følge Brightlife magazine har følgende berømtheder sagt nej tak til sociale medier: Daniel Radcliffe, Kristen Stewart, Brad Pitt, Sandra Bullock, Daniel Craig, Cate Blanchett Scarlett Johansson, Kate Moss, George Clooney m.fl.

“…there are celebrities who think that fans don’t really need to know every little thing that happens in their life, which is why they don’t go on social media. Of course, they did not make that decision on a whim, they have reasons that even help them lead a better life.”

Manden der opfandt mobiltelefonen: Vi har mistet vores privatliv

Stasi radio monitoring department, hard at work, 1980s / Boing Boing

En stasi medarbejder lytter til hvad borgere siger. I dag er det nok at vide hvem vi taler med og hvor vi er

94 årige Martin Cooper, manden der er kendt for at opfinde mobiltelefonen, mener, der er mange store problemer med teknologien.
– Jeg synes det værste er, at vi har mistet vores privatliv totalt, fordi alt om os nu gemmes et eller andet sted og alle, der virkelig vil, kan få fat i det, sagde Cooper til en tele-industrimesse i Barcelona.
Styrelsen er enig og tænker på den danske logningsbekendtgørelse, der betyder, at alle vi ringer eller SMSer til bliver registrerede sammen med data om, hvor begge parter er imens. Det gælder vel og mærke alle borgere – skyldige som uskyldige – også dig.

MEN FASTNET?
Det er som bekendt mere end STASI kunne have drømt om, oplysningerne gemmes i et år, og politi og andre myndigheder kan få adgang ved en meget nemt opnåedelig dommerkendelse.
En smart læser vil her indvende, at det kunne man også med gammeldags fastnettelefoner og det er såmænd rigtig nok, bortset fra, at vi ikke havde den lov dengang, det var måden vi ringede til hinanden på. Loven kom som følge af 911-terrorangrebet i USA og skulle hjælpe med at fange terrorister.
I stedet er det nu blevet politiets første greb i værktøjskassen, når man skal opklare banale forbrydelser, at hive informationer om alle tilstedeværende mobiltelefoner ned og kigge på hvem der har ringet til hvem.
Cooper var ingeniør hos MOTOROLA og stod for det første kendte mobilopkald i verden i 1973.
Han ringede i øvrigt til en fastnettelefon hos konkurrenterne Bell Labs.
mobile
Mobiltelefonen dengang vejede 1,1 kilo, tog 10 timer at lade op, og havde en taletid på 30 min.

LÆS MERE HER: https://apnews.com/article/technology-medical-only-on-ap-barcelona-europe-d8170d08ac5f77e121a4508d87f82db2