Skærme i skolen var et mislykket eksperiment

I følge Steigan.no, satser Sverige stort på indkøb af lærebøger for 685 millioner i år, og 500 millioner om året i årene der kommer.

Den Svenske skoleminister Lotta Edholm udtaler:

Barn sitter med skjerm store deler av dagen. De beveger mindre på seg, leser mindre og bruker penn og papir mindre, samtidig som bøker blir mer og mer fraværende i skolen. Vi gjør nå det motsatte: Vi gjør den største satsingen på lærebøker i moderne tid, på mer enn en halv milliard kroner per år, med et mål om en lærebok per barn og emne. Vi vet fra forskningen at man får en dypere forståelse når man leser en bok, sammenlignet med skjerm, sier Edholm til Svenska Dagbladet.

Læs også Lotta Edholms kronik på på den Svenske regerings hjemmeside, der slutter med: “Sveriges morgondag bestäms av skolelevers vardag. Regeringen vill att den fylls med läsning och kunskap – inte skärmtid.”

Ministeriel analogisering

– Jeg vil godt opfordre til, at undervisningen som hovedregel er analog. Og digital, når det kan begrundes. Så lav det benspænd for jer selv og overvej, om det kan begrundes.

Læs mere på ekstrabladet.dk

Fra forskningens verden: ferieanalogisme

Det er svært at sætte tal på den analoge sult, men dette studie “Mobile technology and the tourist experience: (Dis)connection at the campsite” fra 2016, viser at 50% af turister har et ønske om at afkoble fra online medier når de er på ferie.

There is ambiguity about mobile technology use in tourism with dilemmas regarding the value of connectivity versus the desire to ‘get away from it all’.

Dickinson, J. E., Hibbert, J. F., & Filimonau, V. (2016). Mobile technology and the tourist experience: (Dis)connection at the campsite. 1–17.
https://doi.org/10.1016/j.tourman.2016.06.005.Mobile

Genopførsel af telefonbokse i Grenoble

I Grenoble (Frankrig), er anti-smartphone aktivister begyndt at sætte telefonbokse op. I et interview på basta.media udtaler Vincent, fra OIRCT bevægelsen ( Observatoire international pour l’installation des cabines téléphoniquesinternational bevægelse for installation af telefonbokse sig om projektet med at tilbyde telefonsamtaler uden at blive sporet og bekæmpelse af den digitale kløft.

Læs artiklen her (maskinoversat til dansk).

Boganbefaling: Hellere dommedag end digitalisering

Alene pga. titlen, vi har ikke læst den endnu.

Hellere dommedag end digitalisering er en herlig blanding af veloplagt humor, moderne Miss Marple whodunnit og en kras kritik af en privatiseret, automatiseret, digitaliseret ældrepleje, der ser stort på menneskerettigheder og tror, at mekaniske sælbamser kan erstatte varme hænder og menneskelig dømmekraft.


Minna Lindgren: Hellere dommedag end digitalisering kan købes hos Jensen og Dalgaard

Bogklub #2 – Obfuscation af Finn Brunton og Helen Nissenbaum

Om Finn Brunton and Helen Nissenbaums: “Obfuscation: a user’s guide for privacy and protest”

Invitation til ontologisk workshop om det som der findes mest af i samfundet

Man hører tit argumentet at folkeskolen skal afspejle samfundet, og derfor skal børn have lov til at tage deres mobiltelefoner med i klasselokalerne. Men der er mange ting, som der findes flere af end mobiltelefoner. Hvordan skal vi rangere antallet af ting, i hvilken rækkefølge skal de ind i klasselokalerne, og hvor længe skal de være der?

Det agter vi at afklare på en ontologisk workhop. Information følger, men skriv til os, hvis du er interesseret i at deltage.

Ontologi (fra græsk on (ὤν), = “værende”, logia (λογία) = “læren om”) betegner i filosofien studiet af det værende, dvs. studiet af det, som eksisterer, og hvordan det eksisterer.

Kilde

Langsomme kassekøer mod ensomhed

kunder der snakker sammen over kassenI Nederlandene er mennesker ensomme, ligesom mange danske borgere er det. For selvom der er meget der tyder på, at vi godt kan lide at tale med hinanden og at det er godt for vores trivsel, bliver det sværere og sværere i det offentlige rum, hvor man forventes at tilbringe tiden med at logge ind og ud konstant og se febrilsk på smartphonen. Hollænderne har gjort noget ved problemet:  de har sat farten ned i en særlig slags kassekø, så der er mulighed for at tale med ekspedienten eller nogen af de andre i køen.

Det hollandske initativ, har fået navnet ‘Kletskassa’, det kan oversættes til en ‘snakke-kasse’, hvor der er god tid og mulighed for at tage en snak med et rigtigt menneske, der i øvrigt også klarer alle de kedelige bib-ting for een, så man ikke selv skal stå og fumle med det. Baggrunden for initiativet er, at Hollænderne har fundet ud af, flere og flere, især ældre, der udelukkende møder andre mennesker, når de køber ind. Det gik den store supermarkedskæde JUMBO aktivt ind i, kasserne har kørt siden 2019 og der er 200 af dem.

Det er en ide, som vi gerne vil understøtte at COOP og IRMA og NETTO og IKEA og MENY (og de andre) at tage op, når de er færdige med at optimere deres butikker til at forbrugerne selv skal rage varer ned fra hylderne, og selv skal scanne prisen via deres mobiltelefoner – eller den der stregkodelæser, der står og blinker i et hjørne.

Til dem der hader at stå i kø, bemærker filosoffer at vi metaforisk set, alle sammen står i kø livet igennem. Og ventetid, kan man bruge til refleksioner og samtaler.

Læs mere på Good News Network.