Rejsekortstandere skal skiftes: Gigantisk potentiale for lyn-analogisering

klippekort til salg på på Kirpu (foto: Marie Kæmpe)

Her er et historisk klippekort til salg på på brugtmarkedet ‘Kirpu’ – kan vi ikke få det igen? (foto: Marie Kæmpe)

I 2026, kun 13 år efter de blev sat op, skal 19.000 rejsekort-standere pilles ned igen. De er nemlig slidt ned og i mellemtiden er der kommet en meget omdiskuteret app, der forventes at kunne overtage dele af billetteringen – ihvertfald for de, der har opdateret smartphone, hvilket styrelsen synes er endnu et massivt tilbageskridt på de skrå digitale brædder. Appen har i øvrigt kostet en halv milliard at udvikle.

Rejsekortet er også dødt
Der kommer altså nye standere, men rejsekortet som koncept er fortid. For udover den der app, så det meningen at  det er dit kreditkort, der skal bruges som rejsekort og det kræver så helt ny teknologi, der denne gang forventes at ville koste 125 millioner kroner bare for selve teknikken. Og så skal de enkelte trafikselskaber selv betale for at få de nye standere sat op. Det er med garanti ikke noget, der giver billigere billetter.
Analogiseringsstyrelsen foreslår derfor, at man tænker sig rigtig godt om denne gang, og ikke kaster gode penge efter dårlige.

Giv os klippekort
Klippekortet, det fysiske, som man kunne købe overalt til to eller flere zoner og som havde en landsdækkende infrastruktur, det fungerede upåklageligt gennem 36 år og det hele kostede 1/3 del af hvad rejsekortet har beløbet sig til. De allerførste rejsekortstandere blev taget i brug i 2011, og dermed når de en alder på 15 år men de nyeste rejsekortstandere er kun få år gamle, og skal altså pilles ned om lidt. Rent spild og dårlig planlægning.

Vi ved, at klippekortet virker. At det er meget billigere. Det skal ikke opgraderes. Alle kan finde ud af at bruge det, uanset om de har mobiletelefon eller kreditkort. Og det samler ikke data op, der fylder på servere og som kræver strøm og internet. Vi ser et enormt potentiale for analogisering her.
Det er bare at komme i gang. Klip!

 

Dyret med de nervøse hænder

Afskrift

Bilfabrikant dropper touchscreens: Kunderne vil have fysiske knapper

Den koreanske bilfrabrikant Hyundai vil nu udskifte de touchscreens, der sidder på instrumentbrættet i bilerne med rigtige knapper. De har nemlig konstateret, at især amerikanske kunder foretrækker knapperne, frem for at skulle rode med en skærm, mens de kører bil.

‘However, when a car bounces over bumps and you have to take your eyes off the road to locate a digital button—since you can’t simply find it by feel—it’s clear that touchscreen technology has its downsides. Many drivers feel frustrated that simple adjustments now take more time and effort than when those features were controlled by a dial or button.’

Det skriver ‘enginepatrol’ som dog også tilføjer en foruroligende sætning:

Still, Hyundai’s North American design team hinted to Korea JoonAng Daily that attitudes toward touchscreens may shift as cars adopt more advanced driver-assistance technology, allowing drivers to relax more.

Her fra styrelsen mener vi i al stilfærdighed, at selvkørende biler er en død opfindelse, ihvertfald sålænge de skal leve sammen med de andre biler, der ikke køres af computere. Og hvis det, ret usandsynligt, skulle ske, ja så er det jo bare lykkedes nogen forvirrede ingeniører at opfinde et ganske vist individuelt, men også enormt dyrt og resourcekrævende TOG.
Dem, altså tog, skal vi tilgengæld have nogen flere af. Ikke?

Læs historien her: https://enginepatrol.com/hyundai-returning-to-physical-buttons-as-american-buyers-prefer-them-over-touchscreens/

Tesfaye vil genindføre eksamener med papir og blyant i gymnasier

Nu går det stærkt! Vi rider på analogiseringens eksponentielle bølge!

– Vi skal ikke tilbage til lektor Blomme. Jeg er ikke bange for maskiner, men jeg er bange for dumme mennesker. Med papir og blyant eliminerer vi snyd og får et rettidigt billede af elevernes faglige niveau, siger ministeren til avisen

https://nyheder.tv2.dk/politik/2024-11-10-tesfaye-vil-genindfoere-eksamener-med-papir-og-blyant-i-gymnasier

Tak til Dan Foy for brug af blyantsbillede

Bogklub #12 – Det underlegne menneske af Armin Grunwald

Fremlagt af Marie Møller Kristensen.
Der unterlegene Mensch – Die Zukunft der Menschheit im Angesicht von Algorithmen, künstlicher Intelligenz und Robotern er skrevet af fysiker, filosof mm Armin Grundwald, der forsker i og rådgiver den tyske Bundestag om ‘Technikfolgenabschätzung”, teknologikonsekvensvurdering.  På engelsk findes bl.a. Grunwalds Technology Assessment in Practice and Theory. “Der unterlegene Mensch” handler om risikoen for samfundsmæssig afhængighed af digitale teknologier, om teknologiparadokset (er mennesker teknologiernes herre eller tjener, hvem tilpasser sig til hvem), om teknomyter og om digital myndighed.

Bogklub #11 – The Digital Backlash redigeret af Kristoffer Albris m.fl.

Fremlagt af Jesper Balslev. The Digital Backlash and the Paradoxes of Disconnection undersøger, hvordan folk søger autenticitet og tilpasser sig eller tager afstand fra det digitale, hvordan de udforsker de negative konsekvenser af konstant opkobling og beskriver kreative bud på hvordan man genvinder kontrollen over digitale vaner. Bogen, der er en samling af forskningsartikler, introducerer begrebet »digital backlash«, der handler om den voksende sociale og kulturelle bevægelse, der sætter spørgsmålstegn ved de digitale teknologiers gennemgribende indflydelse på det moderne liv. Redigeret af Kristoffer Albris, Karin Fast, Faltin Karlsen, Anne Kaun, Stine Lomborg, og Trine Syvertsen.

I podcastet nævnes også Maries “Fra Billeder til Bits” og Jespers “Digitaliseringens Brudte Løfter“.

 

Offline wikipedia

Imagine having a backup of the world’s largest encyclopedia.

Perfect for those without reliable internet, offering the potential to improve public health and education in areas with low or unaffordable connectivity.

Køb her