FN’s højkommissær: stop salg af kunstig intelligens!

Photo by Nadine Shaabana on Unsplash

For en uge siden kom FN’s Højkommisær  og menneskerettighedschef, Michelle Bachelet, med en opfordring til stater om at indføre et moratorium for salg og brug af kunstige intelligenssystemer (AI), indtil der er indført passende sikkerhedsforanstaltninger.

Opfordringen kommer samtidig med offentliggørelsen af en rapport, der analyserer, hvordan AI påvirker folks ret til privatlivets fred og andre rettigheder, herunder retten til sundhed, uddannelse, bevægelsesfrihed, retten til fredelig forsamling og foreningsfrihed samt ytringsfriheden.

Analogiseringsstyrelsens egen Anders Kjærulff Christensen udtaler i forlængelse heraf: “AI er ikke etisk og bliver det aldrig. Og der er vist en hel del især offentlige projekter, der simpelthen skal lægges på hylden, hvis man skal følge FNs Højkommisærs helt klare krav?

Nu er spørgsmålet, hvilken betydning opfordringen reelt får. Det er ikke mere end to år siden at FN’s særlige rapportør for ekstrem fattigdom og menneskerettigheder, Philip Alston, udtalte at menneskeheden er nødt til at ændre kurs markant og hurtigt for at undgå at snuble som en zombie ind i en digital velfærdsdystopi:

Digitale velfærdsstater risikerer dermed at blive trojanske heste for neoliberal fjendtlighed over for social beskyttelse og regulering (…) De fleste regeringer har ikke krævet, at de store teknologivirksomheder skal overholde menneskerettighedsstandarder, og fordi virksomhederne selv har modsat sig en sådan indsats, opererer de ofte i en næsten menneskerettigheds-fri zone“.